Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the koko-analytics domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the formidable domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
The UiL OTS Language & Communication research group | Welke taaltrucs gebruikt het demissionaire kabinet in corona-persconferenties?

The UiL OTS Language & Communication research group

News

Welke taaltrucs gebruikt het demissionaire kabinet in corona-persconferenties?

[22 juni 2021]

Al ruim een jaar haalt het demissionair kabinet Rutte taalkundig alles uit de kast om de coronamaatregelen bekend te maken. Hoogleraar communicatiewetenschappen Hans Hoekenvertelt op Pointerover de communicatiestrategie van de overheid.

Vooral herhalen

Hoeken volgt de communicatiestrategie van de overheid op de voet. Volgens hem begint de boodschap rond de coronamaatregelen een beetje sleets te worden. Dat komt door het gebrek aan variatie. “Het is vooral herhalen. En op een gegeven moment weten de mensen het wel.” Maar, geeft hij aan, dat is nauwelijks te voorkomen: “Je kunt niet ineens iemand anders de persconferentie laten presenteren.”

Communicatiestrategie is geen wondermiddel

Voordat het demissionaire kabinet aankondigde om te gaan versoepelen, kregen steeds meer Nederlanders moeite met de boodschap van het kabinet. Het vertrouwen in de maatregelen brokkelde voor een deel van de bevolking langzaam af. “Het is heel moeilijk om dat te herstellen,” zegt Hoeken. Omdat de situatie weer kan verslechteren, is er altijd een mate van onzekerheid. “Daar kunnen wij mensen dus heel moeilijk mee omgaan.” Volgens Hoeken is de beste strategie gewoon snel doorgaan met prikken, omdat de communicatiestrategie niet tot wonderen gaat leiden. “Dat klinkt misschien een beetje raar uit de mond van een communicatiewetenschapper, maar je kunt met zo’n strategie slechts kleine rukjes aan het stuur geven. Je moet niet denken dat je daarmee de hele bevolking het gewenste gedrag kan laten uitvoeren. Dat is echt een illusie.”

 

Bron: Dit artikel verscheen op de website van de Universiteit Utrecht.